Vurderer du å kjøpe bobil i utlandet? Les dette!

Publisert av Per Vie den 27. juni 2018

Det kan være penger å spare på å privatimportere bobilen eller campingvogna, men det bør veies opp mot hva du mister av rettigheter, lett tilgjengelig og gratis garantihjelp hos en norsk forhandler. Norske forhandlere kan rett og slett nekte å hjelpe deg.

Alexander Rukin– Min påstand er at det man eventuelt sparer på å importere, taper man fort den dagen problemene melder seg, sier Alexander Rukin som er advokat for Norges Caravanbransjeforbund (NCB).

Har du som kunde valgt å kjøpe bobil eller vogn i utlandet har du ingen rettigheter etter norsk forbrukerkjøpslov. Handler du i Norge har du opptil fem års reklamasjonsrett hvilket du ikke får i utlandet.

– Reklamasjon på feil og mangler ved gjenstand kjøpt utenfor Norge må rettes til den utenlandske forhandleren, sier Rukin.

Ingen plikt

En norsk forhandler har ingen plikt til å hjelpe deg hvis du har handlet bobilen eller vogna i utlandet selv om forhandleren selger samme merke som du har importert. Dette gjelder både garantiarbeid og reklamasjoner. En norsk forhandler vil kunne hjelpe forutsatt at det finnes ledig kapasitet mot at kunden betaler for hjelpen han mottar.

Lang vei

– Utgiftene må kunden selv kreve refundert av den utenlandske forhandlere så lenge det finnes juridisk grunnlag for det. Kanskje kan en utenlandsk forhandler gå med på at bilen blir reparert i Norge, men i de aller fleste tilfellene vil nok den utenlandske forhandleren si at ja, greit, kom hit med bilen så skal vi se på den. Det kan jo bli både dyrt og tidkrevende, sier advokat Rukin som mener dette med import av bobiler og vogner fort kan være å stikke en hånd inn i et vepsebol.

Risiko

Enkelte seriøse merkeforhandlere tilbyr hjelp til import, eller importerer selv for å selge bobil og vogner i Norge, men caravanbransjen er ikke på langt nær kommet dit som personbilbransjen har kommet i forhold til å tilby hjelp til import.

Trygge forhandlere

Norges Caravanbransjeforbund er den samlende organisasjonene for norske caravanforhandlere, agenter, importører og produsenter. For å gjøre NCBs medlemmer til en trygg forhandler for deg og meg som kunder, stiller NCB høye krav til sine medlemmer. Det dreier seg i første rekke om det som gjør det trygt for en kunde å handle, som garanti- og reklamasjonsspørsmål, etikk og forretningsstruktur.

– Du skal føle deg sikker på en trygg handel hvis du kjøper bobil eller vogn hos en forhandler som er medlem av NCB, sier advokat Rukin.

«Ta ikke sjanser, kjøp trygt av norsk importør»

Det sier fagsjef Jørgen Snoen i Norsk Bobil og Caravan Club til Bobil og Caravan Magasinet. Og han har mer på lager:

– Kjøp av bobil og campingvogn er en stor investering, og da mener vi det er hårreisende at kunder av norske selskaper lokkes til å kjøpe fra forhandler i utlandet. Jeg har gjennom årene sett en del slike kontrakter. Samtlige viser kjøper som importør, mens han i mange tilfeller tror han kjøper gjennom et norsk firma, sier Jørgen Snoen.

Les hele artikkelen fra fra Bobil og Caravan Magasinet ved å klikke her!

Kategori: Aktuelt om oss, Ferie og fritid, Tips og råd

Relaterte artikler